SPiTS is een nieuwe stap voor Calon, waarmee ze haar opvattingen en technische allianties in kan zetten op monumentale schaal. Het werk betekent in meerdere opzichten een nieuwe dimensie in haar oeuvre. In concreto: schaal, autonomie, ruimtelijke werking, verdieping van de samenwerking met computer- en lichttechnologie, de permanente inzet van de spits in het concept van Marketing Tilburg. Bovendien maken haar internationale ervaring, onderzoekende aanpak en heldere beeldtaal Sigrid Calon uiterst geschikt voor deze opgave van formaat.
Al in de schetsfase heeft de alliantie met NAP Labs zijn waarde bewezen in haar streven een werk te maken waarin een symbiose plaatsvindt tussen kunst en technologie. De samenwerking stelt de kunstenaar in staat om een uitzonderlijk lichtkunstwerk te vervaardigen in een complexe, driedimensionale omgeving. Via vier computergestuurde beamers openbaart zich een dynamisch, permanent wisselend palet van kleur en vorm dat gegenereerd wordt door een programma dat in samenspraak tussen kunstenaar en laboratorium gaat worden ontwikkeld. Een uniek programma waarin het ritme van de jaargetijden betrokken is en waarin de (pluriforme, contextafhankelijke) betekenis van kleur betrokken wordt. Sigrid Calon zegt daar zelf over dat het letterlijk werken met het begrip beweging en tijd naadloos aansluit bij haar andere werken, maar dat het een totaal nieuwe dimensie aan haar kunstenaarspraktijk geeft.
In het kunstwerk van Sigrid Calon ziet NAP Labs de uitdaging te bewijzen dat deels generatieve (digitale kunst) permanent een plek verdient in ons publieke landschap. In de woorden van directeur Coen Klösters: “Hiermee kunnen we laten zien dat ook dit type werk jarenlang, zonder noemenswaardig onderhoud, zelfstandig kan draaien en evolueren. Juist het niet statische,
staat bij homepagina
evoluerende karakter van dit werkt biedt NAP Labs de kans om iedereen te laten zien dat code, als een vorm van expressie, enorm tijdloos kan (en zal) zijn.”
Het werk is zowel in artistieke als in technische zin op te vatten als een metafoor voor transformatie, als een permanente dialoog tussen traditie en vernieuwing. Het idee van tijd, van cycli, zal in het werk daarom een belangrijke rol spelen, mede verwijzend naar de vroegere functie van toren en spits. Calon ziet SPiTS als de ultieme kans om te werken op een daadwerkelijke monumentale schaal die alle mogelijkheden biedt voor haar werk, dat ze kenmerkt als ‘concreet abstracte kunst’. “Hoewel sommige mensen concreet en abstract als elkaars tegenpolen zien, geloof ik dat beide toch een rol spelen in mijn werk. Concreet in de zin van duidelijk, grijpbaar, vormelijk, tastbaar, feitelijk en ondubbelzinnig. Abstract in de zin van non-figuratief, bovenzinnelijk, denkbeeldig en spiritueel.”
Calon heeft een integraal concept gepresenteerd, waarbij vormen en kleuren permanent wisselen, in een gestaag, rustig tempo. In de aansturing bevindt zich een optie om met kleuren te refereren aan belangrijke ontwikkelingen, gebeurtenissen of data – stedelijk, landelijk, internationaal. De aard en dynamiek van het werk zijn onveranderlijk, maar de oplettende beschouwer zal merken dat de ondertoon op sommige momenten specifiek is: roze bijvoorbeeld, op de roze maandag die intussen een landelijk fenomeen is tijdens het Tilburgse carnaval. Tijdens bijvoorbeeld het Suikerfeest zou de basiskleur groen zijn.
Met deze opties zal de kunstenaar spaarzaam omgaan, en het bepalen van momenten wordt in afstemming gedaan met specialisten van Marketing Tilburg. Deze stichting onderstreept het enorme belang van makers voor de stad en beschouwt kunst en cultuur als iconisch in het proces van transformatie, experiment en vernieuwing dat Tilburg kenmerkt. In het verhaal van de stad past SPiTS ten voeten uit: dynamisch, technologische verdieping en voortkomend uit een initiatief van stedelingen zelf.